.A.S.A. Dačice slaví 20 let své působnosti

Společnost .A.S.A. Dačice s.r.o., která zajišťuje služby odpadového hospodářství na území města Dačice a v okolních obcích, letos oslaví 20. výročí od svého vzniku. V březnu roku 1995 byla .A.S.A. Dačice zvolena nejvhodnějším partnerem pro město celkem ze čtyř uchazečů a dodnes zde zajišťuje služby v oblasti odpadového hospodářství.

.A.S.A. Dačice s.r.o. byla založena dvěma společníky: firmou .A.S.A. International Holding GmbH (60 %) a městem Dačice (40 %). Za 20 let své působnosti výrazně vzrostl jak obrat společnosti, tak počet zaměstnanců. V roce 2005, kdy .A.S.A. Dačice slavila 10 let, činil obrat společnosti 68 mil. Kč a za rok 2014 se vyšplhal až o 20 mil. Kč výše na celých 88 mil. Kč. Dobrou zprávou pro město je též neustále rostoucí počet pracovních míst, kdy z původních 9 zaměstnanců nyní společnost zaměstnává celkem 38 osob. Tato čísla potvrzují, že si město správně zvolilo svého partnera v oblasti odpadového hospodářství.

Historické mezníky:

•     1994 – proběhlo výběrové řízení
  •     1995 – založení .A.S.A. Dačice
  •     1999 – zavedení integrovaného systému řízení
  •     2013 – nové služby – sběr bioodpadu a sběr použitého textilu

V současné době má .A.S.A. Dačice široký okruh zákazníků, kterým poskytuje služby v oblasti nakládání s odpady. Jedná se především o sběr, svoz a odstranění všech druhů odpadů, svoz separovaného odpadu a pronájem všech typů kontejnerů. Provozuje sběrný dvůr v ulici U Stadionu a kompostárnu a skládku komunálního odpadu Borek. K zákazníkům této firmy patří více než 100 měst a obcí, např. Dačice, Třešť, Jemnice, Ledeč nad Sázavou, ale také Jindřichův Hradec, Jihlava a Moravské Budějovice.

V  roce 2013 byly ve spolupráci s městem nabídnuty nové služby – sběr bioodpadu a sběr použitého textilu. Obě služby jsou občanům poskytovány bezplatně a byly zavedeny s ohledem na možnost dalšího materiálového využití obou komodit. Bioodpad putuje do kompostárny, kde je dále využíván jako zdroj humusové látky vhodné k náhradě průmyslových hnojiv. Kompost je možno využívat pro zemědělskou činnost, tvorbu a údržbu veřejné zeleně atd. Co se použitého textilu týče, jeho sběr přispívá ke snížení množství netříděného komunálního odpadu. Dalším velkým kladem je spolupráce s charitativními organizacemi, kdy společnost .A.S.A. z peněz získaných prodejem použitého oblečení přispívá na charitativní účely.