Jak se bude o adventu a Vánocích svážet v Budějovicích odpad

Svoz komunálního odpadu nebude vánočními svátky nijak dotčen, bude se řídit platným harmonogramem. Svoz separovaného odpadu bude posílen, stejně jako svoz odpadkových košů v centru města. Společnost FCC České Budějovice apeluje na občany, aby vánoční stromky odkládali buď u stanovišť na separovaný odpad, nebo u kontejnerů na komunální odpad.

„V průběhu vánočních svátků se odpad bude svážet tak, jak jsou občané zvyklí. Tedy mezi šestou hodinou ranní a desátou večerní,“ vysvětluje náměstek primátora Ivo Moravec. „Z provozních důvodů se však může stát, že se svoz uskuteční v jinou denní hodinu, než bývá obvykle. V tomto směru proto prosíme občany o shovívavost, odpad bude v určený den zcela jistě odvezen,“ dodává.

Stejně tak separovaný odpad bude svážen dle platného harmonogramu. Jako v předešlých letech bude posílen svoz nádob na plast, papír i sklo, zejména na sídlištích. Naplněnost jednotlivých nádob bude monitorována a plné kontejnery budou operativně, dle aktuálních možností, vyváženy. Posílen bude také svoz odpadkových košů v centru města a na náměstí Přemysla Otakara II. Častější svoz začne s adventem a bude trvat až do svátku Tří králů.

úklid vánočních stromkůVánoční stromky se začnou svážet hned po Novém roce – od 2. ledna. „Ideální je, aby lidé stromky odložili u stanovišť na tříděný odpad, případně v bytové zástavbě u klasických kontejnerů. Stromek nepatří dovnitř nádoby na odpad, obsluha svozového vozu stromky naloží a odveze,“ připomíná Roman Braný, ředitel FCC České Budějovice. Kdo se chce ze stromečku těšit déle, nemusí mít obavy. Jejich svoz bude pokračovat až do 18. února.

Po 18. únoru bude možné stromky určené k likvidaci odnést do sběrného dvora. Prosíme občany, aby stromky očistili od ozdob, pokud někde zůstane zapomenutý například háček, tak to samozřejmě nevadí. Svezené i odevzdané stromky jsou po dobu svozu ukládány ve sběrných dvorech. Zde budou posléze hromadně štěpkovány. Materiál ze stromků poslouží k dalšímu využití, zejména jako součást biomasy pro výrobu tepla v zařízení k tomu určených. Štěpky, které nelze využit pro výrobu tepla, slouží jako technologický materiál pro rekultivaci kalojemů.

Harmonogram svozu vánočních stromků na území statutárního města České Budějovice

Od 2. ledna 2020 do 18. února 2020

Stromečky prosím odkládejte u kontejneřišť a nebo stanovišť na separovaný odpad. Děkujeme.

Po – Vltava, Máj, Šumava, Haklovy Dvory, Zavadilka, České Vrbné
Út – Suché Vrbné, Třebotovice, Kaliště, Nové Vráto, Husova kolonie
St – střed města, Pražské předměstí, Havlíčkova kolonie, Kněžské Dvory, Nemanice
Čt – Vltava, Máj, Šumava, Haklovy Dvory, Zavadilka, České Vrbné