Po otevření čtvrtého sběrného dvora končí shromaždiště odpadů Čtyři Dvory

Nový sběrný dvůr provozovaný firmou FCC České Budějovice byl v červnu tohoto roku zprovozněn v areálu letiště Planá. Z toho důvodu končí provoz tzv. shromaždiště odpadů na místě bývalých kasáren Čtyři Dvory.
„Na zpevněné ploše shromaždiště byly umístěny volně přístupné kontejnery, kam občané mohli odevzdat vybrané druhy odpadů. Tento prostor byl průběžně obsluhován v režimu mobilního sběru odpadů. Nešlo tedy o stacionární zařízení – sběrný dvůr,“ vysvětluje náměstek primátora Ivo Moravec. „Shromaždiště mělo sloužit do doby, než se zrealizuje další plnohodnotný sběrný dvůr. Ten se podařilo otevřít letos v červnu v areálu letiště Planá,“ dodává.
Na klasickém sběrném dvoře je možné odevzdat mnohem širší spektrum odpadů. Jen za první tři týdny bylo do Plané přivezeno více odpadu než na shromaždiště od začátku roku.
V posledních měsících se navíc shromaždiště stalo terčem vandalů, kteří opakovaně zapalovali velkoobjemové kontejnery. Přibývaly také stížnosti obyvatel okolních domů. Provoz shromaždiště bude ukončen 31. 8. 2022.

Sběrný dvůr je určen pro odkládání vybraného tříděného odpadu z domácnosti, dále pak pro odpady ze zahrad. Jedná se například o nábytek, koberce či sanitární keramiku, kovy, papír, sklo, kompozitní obaly, nebezpečné odpady, vyřazená elektrozařízení jako mikrovlnné trouby, PC nebo pračky či chladničky. Kompletní seznam je zveřejněn na webových stránkách společnosti FCC České Budějovice a magistrátu.

Další sběrné dvory se nacházejí v ulici Dolní, Plynárenská a na Švábově Hrádku.

Otevírací doba sběrných dvorů:
duben – říjen
Po – Pá 8:00 – 20:00