Jak se bude o adventu a Vánocích svážet v Budějovicích odpad

Svoz komunálního odpadu v Českých Budějovicích bude v průběhu vánočních svátků probíhat dle platného harmonogramu. Svoz separovaného odpadu již byl posílen, stejně jako svoz odpadkových košů v centru města. Společnost FCC České Budějovice apeluje na občany, aby vánoční stromky odkládali buď u stanovišť na separovaný odpad, nebo u kontejnerů na komunální odpad.

stromky„I letos se odpad v období vánočních svátků bude svážet tak, jak jsou občané zvyklí. Tedy mezi šestou hodinou ranní a desátou večerní,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec. „Z provozních důvodů se ovšem může stát, že se svoz uskuteční v jinou denní hodinu, než bývá obvykle. Některé situace musíme řešit operativně, pokračující epidemie klade zvýšené personální nároky, v tomto směru proto prosíme občany o shovívavost,“ dodává.

Dle platného harmonogramu bude svážen také separovaný odpad. Opět byl posílen svoz nádob na plast, papír i sklo, zejména na sídlištích. Naplněnost jednotlivých nádob bude monitorována a plné kontejnery budou operativně, dle aktuálních možností, vyváženy. Posílen byl také svoz odpadkových košů v centru města a na náměstí Přemysla Otakara II.

Společnost FCC České Budějovice nasadila do provozu tzv. odpadová taxi, která jezdí 7 dní v týdnu. Jsou to dva klasické velké svozové vozy, které jezdí nad běžný rámec podzimního a zimního svozu. Nahromaděný odpad svážejí podle pokynů dispečinku, městské policie a magistrátu. Doplňuje je i menší vůz, který sveze odpad z míst, do kterých se velká svozová auta nedostanou.

Svoz vánočních stromků začne hned po Novém roce – v pondělí 3. ledna. „Stromek nepatří na libovolné místo na chodník, dovnitř nádoby na komunální odpad, ani k nádobám na bioodpad. Prosíme občany, aby stromky odkládali u stanovišť na tříděný odpad, na sídlištích u klasických kontejnerů. Obsluha svozového vozu stromky naloží a odveze,“ připomíná Roman Braný, ředitel FCC České Budějovice.

Svoz stromků z ulic bude pokračovat až do 19. února. Poté je bude možné odnést do sběrného dvora. Stromky prosím očistěte od ozdob, pokud někde zůstane zapomenutý například háček, tak to samozřejmě nevadí. Materiál ze stromků poslouží k dalšímu využití, zejména jako součást biomasy pro výrobu tepla v zařízení k tomu určených. Zbytky stromků, které nelze využit pro výrobu tepla, slouží jako technologický materiál pro rekultivaci kalojemů.

Harmonogram svozu vánočních stromků na území statutárního města České Budějovice

Od 3. ledna 2022 do 19. února 2022

Stromečky prosím odkládejte u kontejneřišť anebo stanovišť na separovaný odpad. Děkujeme.

Po – Vltava, Máj, Šumava, Haklovy Dvory, Zavadilka, České Vrbné

Út – Suché Vrbné, Třebotovice, Kaliště, Nové Vráto, Husova kolonie

St – střed města, Pražské předměstí, Havlíčkova kolonie, Kněžské Dvory, Nemanice

Čt – Vltava, Máj, Šumava, Haklovy Dvory, Zavadilka, České Vrbné